V sobotu 16.7.2016 se na Jindřichově Hoře světil zrestaurovaný kříž

23.07.2016 16:00

Na Jindřichově Hoře se letos věnují úpravě a výstavbě sakrálním památkám. U křižovatky na Starou Huť vznikla nová boží muka, která navrhl pan Linha. Dále byl obnoven kříž pod starou hospodou. Původní kamenný sokl z roku 1926 byl vyčištěn. Protože se nepodařilo najít fotografii původního kříže, ze kterého zbyl pouze pahýl, nahradil ho nový s motivem Krista. Na podstavci také chyběla původní deska s nápisem, tu nahradila žulová deska s českým a německým názvem obce, která symbolizuje smíření původních, německých a nových obyvatel, volyňských Čechů.   O zrestaurování památky se postaralo Okrašlovací a sportovní sdružení Český les, především manželé Escritovi. Projekt navrhla Kamila Angelovová za podpory manželů Kovaříkových.

Na svěcení dorazilo 70 návštěvníků, němečtí rodáci, potomci volyňských Čechů, chalupáři a obyvatelé z okolních osad a vesnic. Obřad vysvěcení vedl farář Libor Buček z Klenčí.

Na Jindřichově Hoře najdete 4 křížky, boží muka, rybníčky a překrásné panoramatické výhledy do údolí i do sousedního Bavorska. Zájemci si mohou na turistické ceduli uprostřed obce přečíst detailnější informace o této osadě, či se na podzim zúčastnit komentované procházky po „Kamenech a křížcích Českého lesa“, která turisty zavede také na Jindřichovu Horu a prozradí legendu spojenou s obnoveným křížkem.